MÉLTÓ MEGÉLHETÉS

A szegénységről méltósággal! - Sajtódíj 2018

2018. január 22. - MSZEH_HAPN

Idén is folytatjuk A szegénységről méltósággal! című kezdeményezésünket, amelynek keretében azokat a 2017. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazzuk, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon; körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét. Egy pályázó maximum két munkájával pályázhat. Részletek alább, a tavalyi sajtódíjról pedig ITT és ITT.

sajtodij_lampas.jpg

Fotó: MSZEH, 2017, Váradi István

Hazánkban minden harmadik embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ám a probléma nagyságrendjével szemben a hazai szegénységben élők helyzete korántsem mindig a súlyának megfelelő módon jelenik meg újságcikkekben, tudósításokban; és sokszor egy-egy ember személyes története, a probléma sokrétűsége, ok-okozati összefüggései eltűnhetnek a számsorok és a statisztikai adatok mögött, vagy áldozatául eshetnek a klisészerű és olykor szenzációhajhász megközelítésnek.

Sajtódíjunk útjára indításával célunk, hogy megmutassuk: e nehéz történeteket és a szegénységben élők helyzetének összetettségét a sajtóban lehet körültekintéssel, odafigyeléssel, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolni.

A tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával (akiknek maguknak kevés érdemleges megnyilatkozási lehetőségük van) dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni.

Ennek megfelelően a díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik élethelyzetükből adódóan első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá.

A felhívásra 2017-es magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent, és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket várunk az alábbi kategóriákban:

  1. print, illetve online írott tartalom;
  2. TV vagy videó;
  3. rádió vagy podcast;
  4. egyéb.

A nevezett munkákat 2018. február 10-ig várjuk EZEN az űrlapon.

A díjátadó ünnepségre várhatóan 2018. március 8-án kerül sor; bővebb információért, kérjük, kövessék felületeinket (honlap, Facebook) vagy keressék munkatársunkat:

Kovács Annamária

kovacs.annamaria@hapn.hu

+36202691851

A bejegyzés trackback címe:

https://meltomegelhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6413594967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása