MÉLTÓ MEGÉLHETÉS

SAJTÓDÍJ - A szegénységről méltósággal

Honnan ered az ötlet?

2017. január 26. - MSZEH_HAPN


A Magyar Szegénységellenes Hálózat 2017. január 30-án első ízben adja át sajtódíját A szegénységről méltósággal című kezdeményezés keretében. Úgy gondoljuk, a díjra azért van szükség, hogy megmutassuk: a szegénységről igenis lehet és kell klisék, sztereotípiák nélkül, a valóságot és a szegénységben élő emberek erőfeszítéseit méltósággal bemutató sajtóanyagokat készíteni, amelyek hitelességét a legjobban a szegénységet tapasztaló emberek tudják megítélni. De honnan ered az ötlet, hogy érintett zsűritagok véleménye alapján szülessen a döntés: kihez kerüljön a díj? Erről mesélünk az alábbi bejegyzésünkben.

Az, hogy a médiában a szegénység kérdésköre esetenként torzan, szenzációhajhász módon, akár magukat a szegénységben élőket hibáztatva, vagy kizárólag a számadatokra koncentrálva, a számok mögötti emberekről megfeledkezve jelenik meg, nem pusztán hazai probléma. Többek között osztrák szomszédaink is küzdenek vele, így az Osztrák Szegénységellenes Hálózat, a Die Armutskonferenz munkatársai 2010-ben úgy döntöttek, hogy egy kreatív ötlettel igyekeznek változtatni ezen a helyzeten. A velük kapcsolatban álló szegénységet megtapasztalt emberekkel közösen elkezdtek azon dolgozni, hogy létrehozzanak egy díjat, amelyet évente egyszer azon sajtóanyagok készítői kapnak, akik a szegénységről árnyaltan, a tényeket bemutatva és az érintettek küzdelmeire, nézőpontjára tekintettel tudósítanak. 
Mindehhez összeállítottak egy kis kézikönyvet is, amely arról szól, hogy a szegénység sablonos bemutatásának elkerülése érdekében mire érdemes figyelni szerzőnek és befogadónak egyaránt. A listában többek között olyan szempontok szerepelnek részletezve mint megfelelő szóhasználat; szöveg és fotó viszonya; klisémentes címadás és lead; vagy mitől sztereotípiamentes a tartalom.
Ennek az összefoglaló anyagnak a mentén már könnyebbé vált a szegénységet megtapasztalt érintettekből álló zsűri számára is a döntés. Decemberben immár hatodik alkalommal nyújtották át az elismeréseket, a szegénységben élők sajtódíja pedig az évek során egyre inkább presztízsre is szert tett a szegénység témájában publikáló újságírók körében. Jelenleg Ausztriában négy kategóriában osztják ki, ezek: nyomtatott, rádió, televízió és online.
A sikert követően az osztrák hálózat felvette a kapcsolatot az Európai Szegénységellenes Hálózat (European Anti-Poverty Network, EAPN) más tagjaival is, köztük a horvát, az izlandi hálózattal - és velünk, a Magyar Szegénységellenes Hálózattal. Örömmel fogadtuk a megkeresést, megkezdtük mi is az utat a szempontok átgondolásával, a zsűri összehívásával.
Hamarosan pedig ki is derül, hogy a pályázó újságírók közül kihez kerül az elismerés, hiszen

jan. 30-án hétfőn, 18 órakor kezdjük

A szegénységről méltósággal című sajtódíjunk ceremóniáját a DocuArtban,

részletek itt, további információk itt!


Mindenkinek, aki azon dolgozott (zsűritagként, önkéntesként, munkatársként, pályázóként, a híreket megosztóként), hogy megvalósulhasson ez a terv, köszönjük!

 

drachen-der-armut.jpg

Fotó: Az Ausztriában átadott díj, a fehér sárkány ("Drachen der Armut" - forrás: http://www.armutskonferenz.at/aktivitaeten/journalismuspreis-von-unten.html) 


zsuri.jpg

Fotó: A hazai zsűri döntés után

A bejegyzés trackback címe:

https://meltomegelhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6112157247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása