MÉLTÓ MEGÉLHETÉS

Beköszöntő a Méltó megélhetés hetén

2016. október 21. - Méltó megélhetés

Kedves Olvasóink és Reménybeli Követőink!

Azzal a szándékal indítja a Magyar Szegénységellenes Hálózat e blogját, az októberi, immár hagyományossá váló Méltó megélhetés hetén, mert munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy amivel foglalkozunk, a szegénység jelensége annyira megszokottá és hétköznapivá vált, hogy lassan nem éri el az emberek ingerküszöbét; és inkább fásultan vesszük tudomásul mint tényt. Ez nem csoda, hiszen a szegénység és a társadalmi kirekesztés hazánkban jelenleg megközelítőleg minden harmadik embert veszélyeztet. Körülvesz bennünket, pedig ennek nem kellene így lennie: a szegénység és a kirekesztés megfelelő eszközökkel, társadalmi szolidaritással visszaszorítható

Ehhez azonban ismernünk kell a problémát, látnunk kell a személyes élethelyzeteket a számok és statisztikai adatok mögött. Azokat a történeteket, amelyeket senki sem tud úgy elmesélni, mint azok, akik maguk is megélik. Hogy valójában megtudjuk: milyen "megélni" 22 800 forintból; milyen saját otthon helyett helyett hajléktalanszállón lakni; vagy a faluvégen megfelelő menyiségű élelem, vagy akár tüzelő nélkül  esetleg még az uzsora fenyegetettségében  élni, egyedül talán a közmunkában reménykedve. Mesélni akarunk arról is, hogy milyen mindössze az ápolási díjból és az azt kiegészítő családi pótlékből megélni, miközben ez az összeg a lakhatást és az étkezést sem fedi le, nem beszélve azoknak az eszközöknek a költségeiről, amelyekre egy fejlesztésre, ápolásra szoruló gyermeknek vagy egy fogyatékkal élő felnőttnek szüksége van. Beszélni akarunk arról, mit él át az, akinek a hó második felében olyan döntéseket kell meghoznia, hogy csekkeket fizessen-e be, élelmiszert vásároljon-e vagy az éppen szükséges gyógyszereket váltsa-e ki. 

Ezért is döntöttünk úgy, hogy mi, a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársai, tagszervezetei, aktivistái, önkéntesei és szimpatizánsai blogot indítunk, amelyben ilyen történeteket gyűjtünk össze és osztunk meg, illetve javaslatokat teszünk, amelyek a szegénység kérdéskörét járják körül, és azokra keresünk válaszokat. 
Emellett alkalomszerűen beszámolunk eseményeinkről, illetve időnként témánkhoz kapcsolódó közéleti események mentén is állást foglalunk.

Arra is szeretnénk rávilágítani, hogy igenis vannak szerte a nagyvilágban érdemi válaszok a szegénységnek nemcsak a visszaszorítására, hanem teljes felszámolására is. Hiszünk abban, hogy a méltó megélhetés mindenkit megillet!

Kövessétek a blogunkat, ismerjétek meg a történeteinket!

További felületek, ahol megtaláltok minket:

www.mszeh.hu

facebook.com/mszeh.hapn

Nézzetek be a "Rólunk" rovatba is!

 

Üdvözlettel: 

a Magyar Szegénységellenes Hálózat

munkatársai, tagszervezetei, aktivistái, önkéntesei és szimpatizánsai

  ronkfa2.jpg

Fotó: A szegénység elleni küzdelem világnapján 2014-ben (a képet Csécsei Ilona készítette)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltomegelhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr8711821041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása