MÉLTÓ MEGÉLHETÉS

Sikerek és mérföldkövek 2014-ből

2017. március 02. - MSZEH_HAPN

A 2014-es év mozgalmas volt, fontos új folyamatok elindításáról szólt a szervezetünknél. Többek között megszerveztük az első elszámoltathatósági fórumunkat, aminek célja az volt, hogy az európai parlamenti választások jelöltjei nyilvánosság előtt valljanak színt: megválasztásuk esetén támogatnák-e a megfelelő szintű garantált minimumjövedelem bevezetését. Nyílt leveleket adtunk be (egyet petícióként is a 2015-ös költségvetési tervezet felülvizsgálatára); utcai eseményt rendeztünk; együttműködésben más szervezetekkel elindítottuk a "Szervezkedjünk tüzelőért!" című kampányt a szociális tűzifa igénybevételéről; fórumbeszélgetést bonyolítottunk le az energiaszegénységről; számos sajtómegjelenésünk volt. Ebből a sokszínű munkából válogatunk alább, akit érdekelnek a részletek, ide kattintva megtalálja a 2014-ről szóló beszámolónkat.

electing_champions_for_a_social_europe_magyarorszagon_europaikent_elni.jpg

Fotó: MSZEH, Üzenetek az európai parlamenti választások jelöltjeinek, 2014

 

Garantált minimumjövedelem

A méltó megélhetés, garantált minimumjövedelem ügyében több megmozdulást eseményt szerveztünk azzal a céllal, hogy a minimumjövedelem gondolatát elkezdjük bevinni a köztudatba, kerekedjen körülötte szakmai és társadalmi vita, jelenjen meg a téma a médiában is. 

Minimumjövedelem és szegénység

Ezek egyike volt egy több mint 100 fő részvételével szervezett "Minimumjövedelem és szegénység" című konferencia 2014 szeptemberében, ahol aktivisták, érdeklődők éppúgy jelen voltak a résztvevők között, mint szociális szervezetek küldöttei, a parlament vagy a minisztérium (EMMI) részéről érkezők.

A sajtónyilvános eseményről több tudósítás is készült:

 

"Válassza a szociális Európa támogatóit!"

Májusban az Európai Szegénységellenes Hálózat kezdeményezéséhez csatlakozva a Civil Kollégiummal és a beleszolok.eu-val együttműködve megrendeztünk az első nyilvános elszámoltathatósági fórumunkat, amelyen azt a kérdést tettük föl az európai parlamenti választások jelöltjeinek, hogy megválasztásuk esetén támogatnák-e a garantált minimumjövedelem ügyét. Összefoglaló itt található.

A képviselőjelöltek nyilatkozatait a sajtó rögzítette, számos anyag született:

 

electing_champions_for_a_social_europe_mondj_nemet_a_szegenyek_uldozesere.jpg

Fotó: MSZEH, Üzenetek az európai parlamenti választások jelöltjeinek, 2014

Az összeurópai kampány eredményeként 2014-ben a megválasztott európai parlamenti képviselők 10%-ának támogatását sikerült megnyerni a garantált minimumjövedelem ügyének.

5BP

A Humán Platform "5BP" című Budapestre irányuló online kampánya keretében érintett aktivisták segítségével Szociális plafon helyett létminimumot! címmel a garantált minimumjövedelemről szóló tényanyagot állítottunk össze.

5bp.jpg

Kép: Humán Platform (forrás: http://humanplatform.hu/szocialis-plafon-helyett-letminimumot/)

 

Október 17. - A szegénység elleni küzdelem világnapja

A világnap alkalmából utcai megmozdulást szerveztünk Össz(e)tűzés címmel, azzal a céllal, hogy 2014-ben Magyarországon minden harmadik ember érintett volt a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés problémájában.

Az esemény jelentős sajtóvisszhangot kapott:

Budapest mellett Pécsett és Miskolcon is kapcsolódó programok zajlottak.

 

Nyílt levelek

A 2015-ös költségvetésről

A költségvetés szociális kiadásokra vonatkozó tételeinek felülvizsgálatát petícióként is támogatható nyílt levélben kértük, amelyet a parlamenti képviselőknek is elküldtünk "Mondjon nemet!" címmel. A petíciót több mint 1800 fő támogatta aláírásával.

A nyílt levélről cikkek is készültek:

A nyílt levél a Civil Rádió 117 perc című műsorában is témává vált, emellett az Európai Szegénységellenes Hálózat angolul is publikálta a szöveget.

 

Gyerek vagyok

Az óvodás gyerekek hiányzásának szankcionálásáról is nyílt levéllel fordultunk a döntéshozókhoz Gyerek vagyok címmel A gyermekek jogainak világnapja (november 20.) alkalmából a Gyerekesély Egyesülethez csatlakozva.

 

Energiaszegénység

Kerekasztal

Október 17-én kerekasztal-beszélgetést tartottunk Energiaszegénység címmel, amelynek főbb témái a következők voltak: mit jelent az energiaszegénység; milyen jellemzői vannak falun és városon; jó-e a szociális tüzelő igénylésének rendszere; mit jelent a fenntarthatóság és milyen helyi, alternatív megoldások merülhetnek föl az energiaszegénység kezelésére. Az esemény a szociális tüzelőről szóló kampányhoz is kapcsolódott.

Tűzifa kampány

"Szervezkedjünk tüzelőért!" címmel 2014 őszén kampányban vettünk részt, amelynek célja az volt, hogy az 5000 fő alatti lélekszámú települések lakói gyakoroljanak nyomást annak érdekében, hogy az érintett települési önkormányzatok igényeljenek lakosaik számára tűzifa támogatást. Partnereink a Civil Kollégium és a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Minority Rights Group Europe voltak. A kampány keretében egy tájékoztató honlap is készült, illetve Borsodbótán és Olaszliszkán közösségi akciók zajlottak. Bővebben a kampányról itt

A kampány tanulságairól cikk jelent meg a Parolában is.

 

Közmunka

Kutatási kötetbemutató

2014-ben publikáltuk A közfoglalkoztatási csapda című kötetünket, ami nem reprezentatív, kismintás kutatás keretében a közfoglalkoztatottak helyzetét, életkörülményeit, lehetőségeit tárta föl.
A kiadványt nagy médiaérdeklődés övezte: 

 

Közmunkás Mozgalom a Jövőért

A Magyar Szegénységellenes Hálózat által erősített csoportról, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért tevékenységéről 2014-ben is több tudósítás látott napvilágot, ezek közül néhány:

A csoport saját blogja itt található.

A közösségszervezés módszertanáról Vojtonovszki Bálint (a Magyar Szegénységellenes Hálózat  akkori közösségszervezője) és szerzőtársai írása megjelent a Civil Szemlében.

* * *

Ez a sok munka, kampány, rendezvény nem valósulhatott volna meg az önkéntesek, aktivisták erőfeszítései nélkül, köszönjük mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltomegelhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2612280945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása