A szegénységről méltósággal! - Sajtódíj 2018

2018. január 22. - MSZEH_HAPN

Idén is folytatjuk A szegénységről méltósággal! című kezdeményezésünket, amelynek keretében azokat a 2017. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül alkotóikat – díjazzuk, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon; körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét. Egy pályázó maximum két munkájával pályázhat. Részletek alább, a tavalyi sajtódíjról pedig ITT és ITT.

sajtodij_lampas.jpg

Fotó: MSZEH, 2017, Váradi István

Hazánkban minden harmadik embert érinti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Ám a probléma nagyságrendjével szemben a hazai szegénységben élők helyzete korántsem mindig a súlyának megfelelő módon jelenik meg újságcikkekben, tudósításokban; és sokszor egy-egy ember személyes története, a probléma sokrétűsége, ok-okozati összefüggései eltűnhetnek a számsorok és a statisztikai adatok mögött, vagy áldozatául eshetnek a klisészerű és olykor szenzációhajhász megközelítésnek.

Sajtódíjunk útjára indításával célunk, hogy megmutassuk: e nehéz történeteket és a szegénységben élők helyzetének összetettségét a sajtóban lehet körültekintéssel, odafigyeléssel, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolni.

A tények és a háttér megfelelő felkutatásával, a változtatásra irányuló erőfeszítések bemutatásával, egyben a nehézségeket megélő emberek megszólaltatásával (akiknek maguknak kevés érdemleges megnyilatkozási lehetőségük van) dolgozó megközelítéseket és jó gyakorlatokat szeretnénk elismerni, díjazni.

Ennek megfelelően a díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik élethelyzetükből adódóan első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá.

A felhívásra 2017-es magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent, és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket várunk az alábbi kategóriákban:

 1. print, illetve online írott tartalom;
 2. TV vagy videó;
 3. rádió vagy podcast;
 4. egyéb.

A nevezett munkákat 2018. február 10-ig várjuk EZEN az űrlapon.

A díjátadó ünnepségre várhatóan 2018. március 8-án kerül sor; bővebb információért, kérjük, kövessék felületeinket (honlap, Facebook) vagy keressék munkatársunkat:

Kovács Annamária

kovacs.annamaria@hapn.hu

+36202691851

TÁMOGASS!

Köszönjük!

Magyarországon megközelítőleg minden harmadik embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Szervezetünk, a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH)  célja a szegénység visszaszorítása Magyarországon. Valljuk, hogy az érintettek ismerik leginkább a szegénység adta nehézségeket, ezért érdekvédelmi kampányokat, képzéseket szervezünk szegénységet megtapasztalt emberekkel közösen

Hiszünk abban, hogy a méltó megélhetés mindenkit megillet! 

tamogass.jpg

Munkánkról tájékozódhatsz ezen a blogon, ITT és ITT összefoglaló bejegyzéseket találsz. Honlapunkra ITT tudsz kattintani, itt pedig a Facebook-oldalunkra. Ha adód 1%-át ajánlanád föl a bevallási időszakban, ITT találsz segítséget.

Ha Te is támogatnád a munkánkat, ezt megteheted

banki átutalással, a számlaszámunk: 

Magyar Szegénységellenes Alapítvány

11706023 20002736 (OTP Bank) 

 

Adományod segítség ahhoz, hogy érdekvédelmi kampányokat, képzéseket szervezhessünk szegénységben élő emberekkel közösen.

*** 

Köszönjük, hogy Te is támogatod, hogy a szegénységben élő emberek is szót kapjanak!

 

 

Debrecenben jártunk

Országjárásunk legutóbbi állomásáról

Fontosnak tartjuk, hogy a hasonló területen, de akár más-más településen dolgozó szervezetek tudjanak egymás munkájáról, mert így lehetőség nyílik arra is, hogy erősíthessük egymás tevékenységét. Ezért időnként felkerekedünk és elmegyünk az ország különböző pontjain aktív közösségekhez egy-egy tapasztalatcsere keretében (utazós programsorozatunk címe "Hatalom a hátizsákban"). Július 7-én is vonatra szálltunk; alább közösségszervezőnk, Csonka József rövid bejegyzése következik.

 

Debrecenben jártunk az Alternatív Közösségek Egyesületnél. A találkozónk célja az volt, hogy a jelenlévő szervezetek (a helyiek közül a NATÍV, a Debrecen Bike Maffia és vendégként a Közmunkás Mozgalom a Jövőért és a Magyar Szegénységellenes Hálózat) jobban megismerjék egymást és az ügyeink mentén kapcsolódási pontokat találjunk.

 

alternativ_kozossegek_egyesulet_debrecen.jpg

Átalakulóban a beszélgetésünknek otthont adó debreceni közösségi ház, amit önkéntesek segítségével nyár végén egy hétvégi program keretében festenek, formálnak: lesz raklapbútor-készítés, közösségi főzés, ültetés és még sok más - bővebben: goo.gl/BnKeeR (Fotó: MSZEH, 2017)

 

A beszélgetés alatt egy sor témát érintettünk:

 • szociális juttatások rendszere,
 • garantált minimumjövedelem,
 • közfoglalkoztatás,
 • helyi ügyek.

Jól sikerült az esemény, örömmel várjuk a további együttműködést!

 

Csonka József

közösségszervező

Felhívás - FHT elvesztése tartós betegség miatt

Meg akarják vonni tőled a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást (FHT)? Vagy már meg is vonták?

Ha igen, milyen indokkal?

Az elmúlt hónapokban több olyan esetről értesültünk, amikor álláskeresőket töröltek (vagy készültek törölni) a munkaügyi nyilvántartásból és megvonták a 22 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatásukat (FHT), arra hivatkozva, hogy az érintettek foglalkoztatásra nem alkalmasak.

Nem elég, hogy az FHT megvonásával végleg ellehetetlenül a rászorulók megélhetési esélye, de egyúttal elveszítik társadalombiztosítási jogosultságukat is, ami tartósan beteg emberek esetében egy sorscsapással ér fel. Az ügyben az Alapvető Jogok Biztosa is a törlések jogellenes voltára hívta fel a figyelmet (itt olvasható).

Ahhoz, hogy hálózatunk fel tudjon lépni az FHT-ból kizárt emberek érdekében, szükségünk van a te segítségedre is!

Szeretnénk feltérképezni ezeket az ügyeket azért, hogy változás történhessen azokban az esetekben, amikor a szabályozási, eljárási visszásságok, méltánytalanságok miatt szegénységet megtapasztaló, korábban jogosultnak minősített emberek esnek el ettől a támogatástól, és kerülnek ezáltal még nehezebb helyzetbe.

Ha Te is ezzel a problémával szembesültél, írd meg a panaszodat nekünk a hapn@hapn.hu címre, jelezve azt is, hogy névvel vagy név nélkül osztod meg a történetedet!

Segítségeddel pontosabb képet kaphatunk erről a helyzetről és lépéseket tehetünk a változtatás felé. Köszönjük!

Magyar Szegénységellenes Hálózat, 2017

Adó 1%

Hogyan tudod felajánlani?

Ma Magyarországon nagyjából minden 3. embert veszélyeztet a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés. Adód 1%-ának felajánlásával Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a szegénységben élők hangja erősödjön, részt vehessenek az őket érintő ügyek alakításában.

 

hapn_fb_cover002.png

Fotó: MSZEH-RSK, 2017

 

Adód 1%-a segítség ahhoz, hogy érdekvédelmi kampányokat, képzéseket szervezhessünk szegénységben élő emberekkel közösen. 

Kérjük, ajánld fel az adód 1%-át a Magyar Szegénységellenes Alapítványnak!

Adószámunk: 18123687-1-42

Munkánkról tájékozódhatsz ezen a blogon, ITT és ITT összefoglaló bejegyzéseket találsz. Honlapunkra ITT tudsz kattintani, itt pedig a Facebook-oldalunkat találod.

 

Mi az az "1%"?

Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint adód 1%-át lehetőséged van felajánlani egy általad választott szervezet számára, aminek a céljait fontosnak, támogatandónak tartod. 

Abban az esetben, ha nem ajánlod föl az adód 1%-át, a felajánlható adóösszeg az államhoz kerül. Ha úgy döntesz, hogy felajánlást teszel, így valósíthatod ezt meg:

 

Hogyan ajánlhatod fel adód 1%-át?

 

Ha egyéni vállalkozó vagy február 27-ig adóbevallásodban van erre lehetőséged, ezután május 22-ig még eljuttathatod a nyilatkozatodat a NAV-nak az ügyfélkapun keresztül a 16EGYSZA nyomtatványon elektronikusan, postai úton vagy személyesen.
 
Ha a NAV készíti el az adóbevallásodat, akkor május 22-ig az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű nyomtatványt kitöltve, 2017. május 20-ig kell eljuttatnod elektronikusan vagy postai úton vagy személyesen a NAV-nak.

Ha munkáltatód készíti el és nyújtja be adóbevallásodat, akkor május 10-ig, lezárt, adóazonosító jeleddel ellátott, a ragasztott felületre átnyúlóan, saját kézűleg aláírt postai borítékban kell ezt a nyilatkozatot átadnod a munkáltatódnak.

Ha magánszemélyként ajánlod fel az adód 1%-át a szervezetünknek, az adóbevallást elkészítendő program formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapjára írd be az adószámunkat, a 18123687-1-42-őt, majd juttasd ezt el május 22-ig a NAV-nak az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy személyesen.

 

Az adód 1%-át a szervezetünknek felajánló nyilatkozatot ezen az oldalon is kitöltheted, nyomtatás után pedig egy lezárt, adóazonosító jeleddel ellátott postai borítékban tudod elküldeni a NAV-nak a megfelelő címre május 22-ig.

* * *

További támogatási lehetőség a banki átutalás, a számlaszámunk:

11706023 20002736 (OTP Bank)

* * *

Köszönjük, hogy Te is támogatod, hogy a szegénységben élő emberek is szót kapjanak!

 

hapn_egyszazalek_v4_karoly-2.png

Fotó: MSZEH-RSK, 2017

 

LMBTQ emberek és szegénység

Amiről keveset hallunk...

2015-ben, közösségszervező képzésünk után kezdtünk egyre gyakoribb együttműködésbe a Budapest Pride-dal, szerveztünk képzést, rendeztünk fórumot közösen. Az ok, hogy mindnyájunk számára érzékelhető: a szegénység olyan teher, ami alapvetően meghatározza az érintettek életét, és még jobban nyomja a vállat, ha a hátrányok más formáival együtt jelentkezik.

Ilyen például a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek életében mindennap jelen lévő  kirekesztés és félelem. Számtalan LMBTQ fiatal kénytelen  titkolózni akár a saját családján belül is, attól tartva, hogy kitagadják, elüldözik otthonról. Sajnos ez a félelem nem alaptalan, rengeteg ilyen eset fordul elő, különösen transznemű emberek életében; a szegénység, a hajléktalanság tehát ennek a közösségnek a tagjait is nagymértékben fenyegeti.

Azonban nemcsak a családi környezet jelenthet veszélyt; az LMBTQ embereknek a munkahelyi diszkrimináció is gondot okozhat. A Háttér Társaság e témában végzett on-line felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 43%-a volt már olyan helyzetben, hogy három hónapnál hosszabb ideig nem talált munkát, közöttük nagyon magas a transznemű személyek aránya. (A kutatás ITT érhető el.)

Ha egy LMBTQ embert munkahelyi diszkrimináció ér, segítségért a Háttér jogsegélyszolgálatáhoza Transvanilla jogsegélyszolgálatához vagy a TASZ-hoz fordulhat.

A Budapest Pride 2015 óta foglalkozik többszörösen elnyomott, például roma, jövedelmi- és lakásszegény, fogyatékkal élő LMBTQ emberekkel. Velük munkacsoportokat indított a szervezet, és különböző kapmányokban működtek együtt:
https://www.youtube.com/watch?v=32a0fLT60CQ
https://www.youtube.com/watch?v=bZvdky777sA

Partnerszervezetünkkel együtt valljuk: a kirekesztésmentes élet és a méltó megélhetés mindenkit megillet!

 

Fotó: Budapest Pride logó 

Börzéztünk a CEU-n

A 13. NGO Fair

A Közép-Európai Egyetem (CEU) éves börzéjén jártunk március 23-án. Az egyetem egy diákkezdeményezésének szervezésében évente találkozhatnak a CEU-s diákok Magyarországon is aktív civil szervezetekkel, hogy önkéntes vagy gyakorlóhelyet találjanak, vagy csak közelebbről megismerkedjenek a magyar civil élettel, hangsúlyos témáival.

ceu_ngo_fair1.jpg

Fotó: Kelemen Gábor, Útilapu Hálózat, 2017

Számunkra mindenképpen nagy élmény volt beszélni munkánkról, hiszen a multikulturális egyetem diákjai szerte a világból érkeznek sok kérdéssel, különféle meglátásokkal. Venezuelától Kirgizisztánig beszélgettünk a Magyar Szegénységellenes Hálózat ügyeiről és feladatairól, de a találkozások során más országok szociálpolitikai vagy aktivista gyakorlataiba is bepillantást nyerhettünk.

A bemutatkozó szervezetekről és az eseményről itt olvashat. Fotók a börzéről: https://www.flickr.com/photos/135252556@N06/albums/72157678364658054

ceu_ngo_fair2.jpg

Fotó: Kelemen Gábor, Útilapu Hálózat, 2017

A CEU sokszínűségéért, nyitottságáért és szabadságáért a Magyar Szegénységellenes Hálózat stábja is kiáll! #istandwithCEU

Közösségszervezőink Katowicében

Ízelítő Európai Közösségszervező Iskola című programunkból

A közösségszervezés érdekérvényesítési eszközket, módszereket foglal magában, amelyek segítségével hatékonyan vehető fel a küzdelem a kirekesztés ellen. Nagy örömünkre szolgál, hogy Európai Közösségszervező Iskola elnevezésű programunk keretében hat közösségszervezést tanuló képzési résztvevőnk Katowicében járt januárban, hogy tovább bővíthessék a tudásukat. Alább rövid beszámoló fotókkal, a képekért köszönet Iwona Novaknak!

 

sam_6813.JPGFotó:  Iwona Nowak, 2017

 

Az Európai Közösségszervező Iskola [ECOS] nevű nemzetközi projektünk aktív időszakába érkezett. Kezdő képzéseink második etapja is lezajlott hat kiváló magyar közösségszervezőnk részvételével, akik Pécs, Debrecen, és Budapest városából érkeztek lengyel partnereinkhez.

A katowicei találkozó 2017. január 18-24. között zajlott a Bona Fidesnél, ahol a csoportalakulás, konfliktuskezelés és mediáció témái mellett közösségszervező tapasztalataikat osztották meg egymással.

Májusban folytatjuk, a záróképzés már Budapesten lesz!

 

p1000058.JPGFotó:  Iwona Nowak, 2017

 

Az első képzésről rövid beszámoló ITT olvasható.

Helyi Háló - A hatalomtól megfosztottak érdekérvényesítése

Megnyílt ezévi miniprojekt-pályázatunk!

Három éve miniprojekt-kiírásunk keretében megpályázható forrásokkal segítjük tagszervezeteink munkáját. A 2017-es évről szóló felhívásunk alább olvasható, a bejegyzés alján a "Pályázati űrlap" cím alatt szereplő információkat kérjük egy PDF-dokumentumban benyújtani március 24-ig!

 

helyi_halo_2017.jpg

Pályázati kiírás

Helyi Háló

A hatalomtól megfosztottak érdekérvényesítése

Miniprojekt-pályázat a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH) tagszervezetei számára.

 

A MSZEH pályázatot hirdet a részvételt és a demokratikus működést erősítő mini-projektek megvalósítására tagszervezetei részére.

 

A Magyar Szegénységellenes Hálózat missziója szerint tevékenységünk fő céljainak egyike, „hogy széles társadalmi támogató bázist megteremtve, a szegénységben élők aktív részvételére építve alapvetően közösségépítő, a társadalmi nyilvánosságot megszólító és érdekképviseleti tevékenységével hozzájáruljon a magyarországi szegénység és társadalmi kirekesztés csökkentéséhez". A Hálózat munkatársai, tagszervezetei és aktivistái ezért több mint egy évtizede dolgoznak azon, hogy a társadalmi részvétel különböző technikáit a helyi aktivitás erősítésének módszereit terjesszék. Ezért tekintjük feladatunknak 2012 óta a közösségszervezés megközelítésének népszerűsítését. A Hálózat – missziójával összhangban – szeretné elősegíteni a helyi szintű aktivitást, a szegénységben élő érintettek minél szélesebb körű bevonását tagszervezeteink munkájába.

Jelen pályázatunk célja olyan kezdeményezések, közösségi szintű kampányok események vagy új, rendszeres közösségi találkozók támogatása, amelyek elősegítik tagszervezeteink aktív tagságának gyarapodását, bázisuk megerősödését és a szegénységben élők érdekeinek érvényesítését egy részvételi alapú, demokratikus modellben. 

A projektekben a következő célcsoportok bevonását tekintjük kiemelt feladatnak: tartós egészségügyi problémákkal küzdők, fogyatékkal élők, időskorúak, létminimumon vagy az alatt élők, szegénységben élő gyerekek és fiatalok, közfoglalkoztatottak, adós szegények, negatív diszkrimináció áldozatai. 

Várjuk tagszervezeteink jelentkezését 2017. április 15. és 2017. június 30. között megvalósuló programok (helyi kampányok, események, rendszeres közösségi találkozók) terveivel.

A pályázó vállalja, hogy programjának sajtónyilvánosságot biztosít (minimum 1 helyi vagy regionális sajtómegjelenés), kapcsolatot tart a Hálózat programiroda munkatársaival, a program eseményeiről a Hálózat tagszervezeteit tájékoztatja, és a megvalósulásról fotókkal ellátott szöveges beszámolót és pénzügyi elszámolást nyújt be. Kérjük a pályázatot az alább a bejegyzés végén, a pályázati űrlapon kért információk megadásával  e-mailben küldjék el, „HELYI HÁLÓ PÁLYÁZAT” tárgy megjelölésével!

 

Cím: hapn@hapn.hu

Beküldés határideje: 2017. március 24.

 

Pályázók köre: a Magyar Szegénységellenes Hálózat tagszervezetei.

Pályázati keret: összesen 400 000  Ft.

Támogatásra kerülő mini-projektek száma: minimum 3 maximum 6.

Döntés: 2017. április 10-ig

* * *

Helyi Háló miniprojektek

Pályázati űrlap

 

Pályázó szervezet neve:

Címe:

Képviselőjének neve:

Tevékenységi körei:

Honlap, Facebook-oldal, ha van:

Pályázati kapcsolattartó neve:

Telefonszám:

E-mail:

A megvalósítani kívánt projekt bemutatása:

 • Célja:
 • Célcsoportja, kiket próbál elérni:
 • Kiknek a részvételével valósul meg:
 • Megvalósításhoz rendelkezésre álló erőforrások (szakemberek, önkéntesek, tér, források):
 • Sajtó:

Megvalósulás ideje:

Projekt költségei:

Ezen pályázat keretében igényelt támogatás:

Rövid 5 soros összefoglaló:

Beszámolási kötelezettség

(szöveges összefoglaló, mellékelve: program, hirdetés fotó jelenléti ív, megjelent cikk vagy más hirdetés)

Beküldés: e-mailen, pdf formátumban a

hapn@hapn.hu címre.

 

 

Sikerek, mérföldkövek és együttműködések 2015-ben

A 2015-ben nagy fába vágtuk a fejszénket: több mint 10 ingyenes képzést szerveztünk a szegénység és érdekérvényesítés különböző kérdésköreire koncentrálva; tagszervezeteink munkáját 5 miniprojekt lebonyolításával segítettük; elindítottuk a megfelelő szintű garantált minimumjövedelemről szóló "Ez a minimum!"-kampányt, aminek keretében A szegénység elleni küzdelem világnapja (október 17.) körüli napokat rendezvénysorozattá szélesítettük Méltó megélhetés hete címen; a szegénységről szóló tájékoztató animációs kisfilmünket mutattunk be; országjárásokat szerveztünk; szegénységet megtapasztalt emberek részvételével képzést tartottunk Horvátországban a közösségszervezésről; Társadalmi játékok napja címmel játéknapot és fórumszínházi workshopot tartottunk - és még sok egyében is dolgoztunk. Alább összegyűjtöttük, hogy min.

 

okt_17_2015.jpg

 Fotó: MSZEH, A szegénység elleni küzdelem világnapja, 2015. október 17.

 

Garantált minimumjövedelem, jövedelmi szegénység

Az előző évben elszámoltathatósági fórumon kérdeztük az európai parlamenti választások jelöltjeit arról, hogy megválasztásuk esetén támogatnák-e a megfelelő szintű garantált minimumjövedelmet (GMJ), 2015-re pedig azt terveztük, hogy elkezdünk olyan tájékoztató anyagokat összeállítani, amelyekből láthatóvá válik, hogy milyen sok embert érint a szegénység Magyarországon, és milyen sürgős szükség lenne a GMJ mielőbbi bevezetésére. A tájékoztatók mellett sokféle eseményt is szerveztünk a kérdés köré.

 

"Ez a minimum!" - kisfilm

Szegénységet megtapasztalt aktivisták és szakértők bevonásával 3 perces animációs filmben hívjuk föl a figyelmet arra, hogy a magyar társadalom jelentős részét veszélyezteti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés, illetve hogy a szegénység visszaszorítására vannak eszközök: ilyen például a megfelelő szintű garantált minimumjövedelem. A kisfilm megtekinthető ITT

 

Méltó megélhetés hete 2015

"Ez a minimum!" című kampányunk keretében 2015-ben október 12. és 17. között több helyszínen zajló eseménysor keretében állítottuk reflektorfénybe a szegénység problémáját. A rendezvényeket október 17-én, A szegénység elleni küzdelem világnapján egy demonstrációval zártuk. A hét folyamán Budapest mellett programok valósultak meg Mátraverebélyen, Győrben és Pécsett.

Mátraverebély

Itt első ízben került sor a jövedelmi szegénységről szóló esemény megszervezésére helyi közösségszervezőnk, Bogdánné Timi munkája nyomán. A település lakói, felnőttek és gyerekek egy, a jövedelmi szegénység kérdéseit interaktív formában körüljáró játéknapon vettek részt egy a Gazdálkodj okosan! című táblajáték ihlette saját fejlesztésű társasjáték, a "Gazdálkodj okosan - de szegényen!" keretében és gondolkodtak a szegénységben alkalmazott megküzdési stratégiákról. A program igazi közösségi esemény volt, a verebélyiek együtt játszottak az eseménynek otthont adó helyi tanodában.

gazdalkodj_okosan_de_szegenyen_2015_mmh_matraverebely.jpg

Fotó: MSZEH, Mátraverebély, a játéktábla, 2015. október 13. 

Győr

Győrben szegénységet megtapasztalt emberek, aktivistánk, Márkus Józsi ösztönzésével szerveztek utcai megmozdulást, tájékoztató szórólapokat osztottak, a szegénységről kezdeményeztek beszélgetést a város egyik közterén saját készítésű figyelemfelkeltő pólóikban, toboroztak az október 17-én Budapesten tartott demonstrációra.

mmh_2015_gyori_polok.jpg

Fotó: MSZEH, Győr, helyi aktivisták pólói, 2015

Pécs

Szegénységben élő pécsi szülők segítségével helyi közösségszervezőnk, az Élmény-Tár Tanoda és Az Emberség Erejével Alapítvány közreműködéséből egy közkedvelt kávézóban - aminek a törzsközönsége középosztálybeli emberekből áll, akik kevesebbet tapasztalnak a szegénységből - különleges érzékenyítő sarok született:

"egy olyan szeparált helyet alakítottunk ki, ahol a különböző interaktív, a szegénységgel kapcsolatos játékok, installációk valósultak meg. A program a létminimum alatt való életre és a lakhatási szegénységre fókuszált. A programon láthattak az érdeklődők egy különleges videó-szimulációt olyan helyekről a városon belül, ahol nagyon rossz körülmények között élnek családok, egy installációban megtekinthették, hogy egy létminimum alatt élő család mennyi élelmet eszik meg egy héten és milyen minőségűt, valamint arról is láthattak egy kis szimulációt, hogy hogyan is lehetne megélni 47 000 Ft-ból. Az akcióval sikerült elérnünk olyanokat, akik konkrétan ezért jöttek a helyszínre és arra járó érdeklődőket egyaránt." (Részlet pécsi közösségszervezőnk, Tasnádi Zsófi beszámolójából 2015-ben.)

Budapest

Budapesten szervezett 5 tematikus fórumbeszélgetésünk keretében szó volt

foglalkoztatasrol_mmh_2015.jpg

Fotó: MSZEH, Budapest, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért csoport aktivistája, Balatoni Erzsi mesél a közfoglalkoztatásban szerzett tapasztalatairól, 2015

A szegénység elleni küzdelem világnapja - október 17.

Budapesten a Mátyás téren tüntetést szerveztünk, majd A Város Mindenkiével együttműködve részt vettünk az 5. Üres Lakások Menete című megmozduláson. A demonstráción felszólaltak aktivisták a Közmunkás Mozgalom a Jövőért, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, az Ide Tartozunk/Magyar Szolidaritási Mozgalom, Roma tagozat és A Város Mindenkié részéről. A fő üzenetek voltak: A méltó megélhetés, a megfizethető lakhatás mindenkit megillet! A tüntetésre és az azt követő menetre a fővároson kívül érkeztek Szolnokról, Győrből és Pécsről is.

mmh_2015_okt_17_demo_jozsi.jpg

Fotó: MSZEH, Budapest, Márkus József beszéde A szegénység elleni küzdelem világnapján, 2015

A megmozdulásnak kiemelt jelentőséget adott, hogy a helyszínül választott VIII. kerületben kilakoltatási eljárások zajlottak, így élénk sajtófigyelem kísérte az eseményeket.

cikk:

videó:

TV:

cikk és videó:

 

Társadalmi játékok napja és képzés - szegénységről az Európa2020 Stratégiában

Az Európa2020 Stratégia, amelynek célkitűzései elérését Magyarország is vállalta, 5 fő célja között tartalmaz egy szegénységről szólót: 2020-ra 20 millióval kell csökkennie az Európai Unióban szegénységben élők számának. Ezzel ellentétben azonban 2014-re a szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel szembenézők száma 8 millióval nőtt, és meghaladta a 120 millió főt. Erre reagálva régiós együttműködésbe fogtunk a Horvát Szegénységellenes Hálózattal, hogy egy közös képzéssel és nyilvános eseményekkel (horvát részről egy szimpóziummal, nálunk pedig a Társadalmi játékok napja című rendezvénnyel) hívjuk föl a nyilvánosság figyelmét a problémára.

A program főbb elemei voltak:

 • egy közösségszervezésről szóló képzés azzal a céllal, hogy segítsük horvát és magyar szegénységet megtapasztalt emberek önszerveződését. Nagy öröm volt a számunkra, hogy több képzési résztvevő az ezt követő években is velünk maradt aktivistaként.
 • A fórumszínház módszere "az elnyomottak színháza" néven is ismert, lényege, hogy a színház eszközeivel rávilágítson a társadalmi egyenlőtlenségekre, segítsen megerősíteni az ezt elszenvedőket, megfogalmazni a tapasztalataikat és megértetni az elnyomás működésmódját a nézőkkel a résztvevők segítségével. Workshopunk keretében az ún. újságpapírszínház módszerével dolgoztunk föl helyzeteket a közmunkások és a szegénységben élő gyermekes családok mindennapjaiból. Fontos volt a számunkra, hogy a résztvevők között együtt játszottak szegénységet megtapasztalt aktivisták, velük szolidáris önkéntesek és egyetemisták.
 • A régiós együttműködésen alapuló projektet az Európai Szegénységellenes Hálózat olyan kiemelt figyelemmel tüntette ki, hogy felhívást kaptunk, hogy mutassuk be Brüsszelben is a szervezet szegénységről szóló éves szakpolitikai eseményén, amelyen a szakszervezetek, európai parlamenti tagok és az Európai Bizottság is képviseltette magát.

 

Országjárások - Hatalom a hátizsákban

2015-ben indítottuk útjára Hatalom a hátizsákban címmel országjáró rendezvénysorozatunkat azért, hogy tagszervezeteinket aktívan bevonva a fővároson kívül is szervezzünk beszélgetéseket a jövedelmi szegénység és közfoglalkoztatás témájában, illetve emellett bemutassuk a garantált minimumjövedelem koncepcióját. Saját bemutatkozásunk mellett széles időkeretet hagytunk mindegyik alkalommal arra, hogy a jelenlevőkkel és helyi ügyeikkel, élethelyzetükkel is megismerkedjünk, megerősítsük velük a kapcsolatainkat, illetve a helyi tagszervezet segítségével új partnerekkel vegyük fel a kapcsolatot. Az országjárás első állomása Pécs volt, de az év során ellátogattunk Kispestre, Miskolcra, Szegedre, Győrbe, Debrecenbe, Győrtelekre és Mátraverebélyre is.  

 

A szegénységben élők európai találkozója

November 19-20–án zajlott Brüsszelben A szegénységben élők európai találkozója (The European Meeting of People Experiencing Poverty), amelyen az Európai Szegénységellenes Hálózat közreműködésével 30 ország, köztük Magyarország is képviseltette magát. A találkozót egy négy alkalomból álló képzés előzte meg, melynek során különböző kérdéskörök mentén dolgoztuk föl a szegénység témáját, és a delegáció hazaérkezése után egy utánkövető alkalmat is tartottunk. Szervezetünk négy fővel (három szegénységet megtapasztalt aktivista és a küldöttség koordinátora) képviseltette magát a találkozón. A két nap során intenzív munkában öt külön csoportban dolgoztak a delegáltak. A részvevők bemutatták a hazájukban  megtapasztalható szegénység sajátos vonásait, valamint az országukra legjellemzőbb szociálpolitikai folyamatokat is. Egyúttal a döntéshozók felé is megfogalmazták követeléseiket, melyek a következők:

 • az alapvető jogok és a méltó megélhetés biztosítása,
 • a szegénységben élő -  és főként a hajléktalan - emberek üldözésének megszüntetése,
 • legfőbb  célnak jelölték meg a garantált minimumjövedelem bevezetését a legrászorultabb réteghez tartozók számára azon országokban, ahol jelenleg nem érhető el ez a típusú jövedelmi juttatás.

pep_2015.jpg

Fotó: MSZEH, Szegénységben élők európai találkozója, Brüsszel, 2015 (balra a négy tagból álló magyar delegáció, jobbra a belga küldöttség két tagja)

 

Energiaszegénység

Három fő programunk kapcsolódott ehhez a témához 2015-ben:

 • a "Szervezkedjünk tüzelőért!" című kampány keretében megismételtük a szociális tűzifáról szóló információs tevékenységet (erről lásd 2014-ről szóló bejegyzésünket részletesebben),
 • az Ökoszolgálat Alapítvány partnereiként segítettünk abban, hogy körülbelül 30 szegénységben élő család spórolhasson a téli tüzelőjén. Az Ökoszolgálat munkatársai és önkénteseink újították fel a családok nyílászáróit szilikonos szigeteléssel. A munka a fővárosban, a VII. és VIII. kerület alacsony jövedelmű és/vagy tartósan munkanélküli, közfoglalkoztatott vagy gyermeküket egyedül nevelők lakásaiban kezdődött, majd Miskolcon, Kecskeméten és Pécsett folytatódott.

okoszolgalat_nyilaszarok_csereje_2015_onkentesek.jpg

Fotó: MSZEH, önkéntesek segítettek a nyílászárók cseréjében, 2015

 

Közfoglalkoztatás

A Közmunkás Mozgalom a Jövőért (KMJ) csoport szervezése során 2015-ben mérföldkövek voltak:

 • A közmunka ünnepe: a május elsején megtartott programon a csoport érintett aktivistái közmunkás majálist szerveztek, ahol bemutatták a „Közfoglalkoztatási akadálypálya” című játékot, hogy a résztvevők a közmunkások mellényébe bújva a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy milyen nehézségekkel, megaláztatással szembesülnek a közfoglalkoztatottak a mindennapjaikban. A majálison kb. 80-100 fő vett részt és 60-65 ember ment végig az akadálypályán. Cikk is született az eseményről.

a_kozmunka_unnepe_2015_majus_1.jpg

Fotó: MSZEH, A közmunka ünnepe, 2015

 • A Közös Esély Egyesülettel és Kispest önkormányzatával együttműködésben május 15-én fórum zajlott Kispesten a Közpark Kft. udvarán, ahol mintegy 70 közfoglalkoztatott volt jelen. A fórumon beszélgettünk a március elsejétől életbe lépett új szociális ellátások rendszeréről és a közfoglalkoztatás tapasztalatairól. Mivel az alpolgármester is rész vett a programon, sok kritikus hangvételű kérdést illetve bírálatot kapott, bár ezek elsősorban a közmunka és a szociális bérlakások elosztására vonatkoztak.
 • 2015-ben a KMJ csoport két stratégiai tervező elvonulást is szervezett (áprilisban és augusztusban).
 • Szeptemberben elindult a Készpénzes kifizetés kampány, hogy minél több közfoglalkoztatott érvényesíthesse jogát: kérése esetén készpénzben kaphassa a fizetését. Ezt a törvény (az Mt.) lehetővé is teszi, egyben kötelezi a munkáltatókat, hogy ha van házipénztáruk, a készpénzes kifizetést biztosítsák. Mégis azt tapasztaltuk, hogy számos munkáltató kötelezi a közmunkásokat bankszámla nyitására. A Facebookon, valamint blogunkon és hírlevelünkben is felhívtuk a közmunkások figyelmét arra, hogy éljenek jogukkal és egy nyílt levél átadásával egybekötött utcai akciót is megvalósítottunk, erről videó látható ITT. A kampány sikeres volt, a Belügyminisztérium levélben hívta föl a foglalkoztatók figyelmét, hogy nem kötelezhetik a közmunkásokat bankszámla nyitására.

A továbbiakról lásd a csoport blogját.

 

Települési közösségszervezés 

Pécs

2014 decemberében indult félállású közösségszervezőnk, Tasnádi Zsófia munkája a pécsi Gyártelep városrészben. Az Élmény Tár Tanoda korábbi munkájára építve Zsófi és a tanoda mentorai a tanodába járó gyerekek szüleit kezdték érdekérvényesítő csoportba szervezni, valamint a környéken lakókkal interjúkat lefolytatni. Két kisebb területű szegregátum lakhatási ügyei kerültek így a középpontba: az Előd utcában a bevezető útszakasz lebetonozása vált az egyik jól körvonalazódó ügyé, a Csaba utcában pedig a szemét elszállíttatása illetve a lakók bérleti jogviszonyának rendezése mutatkozott a helyiek legégetőbb problémájának. (Az ügyek 2016-ban folytatódtak.)

 

Mátraverebély

2015 szeptembere óta dolgozik az MSZEH félállású munkatársa Nógrád megyében, ahol a közfoglalkoztatottak munkakörülményeit kutatja, és elsősorban egy nőkből álló érdekérvényesítő csoport szervezését kezdte el. A régióban a gazdasági kiszolgáltatottság és a kevés munkalehetőség miatt csak nehézségek árán tudnak a szegénységben élők lépéseket tenni érdekeik érvényesítésért. Számos problémáról számolnak be a munkahelyi tisztaság, eszközökkel való ellátottság, a munkahelyi konfliktusok tekintetében is. A kistelepüléseken zajló szervezői munka fontos része a helyi közösség valódi megerősítése és a párbeszédeken alapuló konfliktuskezelési megoldások keresése. Mátreverebélyen ennek jó alapot teremtett több olyan társadalmi innovációkat felhasználó program, amely az MSZEH itteni közvetlen szerepvállalását megelőzte. A helyi szervezői folyamat első sikere a Méltó megélhetés hete keretében (lásd fönt) októberben a településen tartott egy beszélgetést és közösségi játékdélutánt a jövedelmi szegénységre koncentrálva, amelybe a helyiek lelkesen vonódtak be.  

 

Képzések

Több mint 10 ingyenes képzést szerveztünk szegénységben élő emberek és szegénységgel foglalkozó szervezetek számára azért, hogy hatékonyabban tudják képviselni az ügyeiket.

A képzések, képzési témák - a teljesség igénye nélkül:

 • januárban 5 napos közösségszervező alapképzést tartottunk, a résztvevők a közösségi érdekérvényesítés módszereiről tanulhattak, közülük többen bekapcsolódtak "Ez a minimum!" című kampányunkba, illetve volt köztük olyan is, aki ezt követően fogott bele közösségszervező tevékenységbe a saját szervezeténél,
 • márciusban a kampánykommunikációról szerveztünk képzést,
 • májusban a tagtoborzás és a szervezeti bázisépítés volt a téma,
 • júliusi Civil média című képzésünk keretében a fotózás, videókészítés és vágás alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők, áttekintve, hogy ezek az eszközök hogyan alkalmazhatók hatékonyan az egyes ügyek bemutatása során,
 • ugyanebben a hónapban Hannah Willage, az USA-ban működő Chicago Coalition for the Homeless közösségszervezője volt a vendégünk a Taktikák és technikák 1. című képzés keretében, aki számos témát segített átgondolnunk (az egyes érdekvédelmi technikáktól kezdve a toborzási elveken át a problémák ügyekre való lebontásáig), képzési tapasztalatairól pedig a szervezetük blogján is beszámolt - ITT,
 • augusztusban kampánytervező műhelyet tartottunk,
 • szeptemberben közösségi vezetőket készítettünk fel egy háromnapos képzés keretében,
 • decemberben különböző társadalmi csoportokat érintő kirekesztésről tartottunk képzést a Budapest Pride és a Menedék Egyesület segítségével.

 

Miniprojektek

2015 első felében tagszervezeteink számára Helyi Háló címmel miniprojekt-pályázatot írtunk ki, melynek kettős célja volt: 1. azon tagszervezeteink támogatása, melyek a szegénységben élők aktív részvételére építve a társadalmi nyilvánosságot megszólító és érdekképviseleti tevékenységükkel hozzájárulnak a szegénység és kirekesztés csökkentéséhez; illetve, 2. hogy erősítsük a kapcsolatot a tagszervezeteinkkel, valamint támogassuk őket a saját tagjaikkal, önkénteseikkel, aktivistáikkal való együttműködésben.

Öt miniprojektet támogattunk 2015-ben:

 • A Budaörsi Tanoda miniprojektjének célja a szegénységgel kapcsolatos alapvető információk eljuttatása volt különböző társadalmi csoportokhoz; különös tekintettel a gyerekek, fiatalok bevonására, a  velük foglalkozó szakemberek és partnerszervezeteik segítségével. A program egyik legfontosabb eleme a Ne a szegények, hanem a szegénység ellen harcolj! Szegénységellenes napközis nyári tábor Tarnazsadányban c. esemény volt, amelyen a gyerekek és fiatalok a szegénységről, a társadalomról, a roma identitásról tanulhattak játékos formában.
 • Az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért pályázatának célja a Pest megyei Abony és Cegléd településeken élő nevelőszülők, a náluk nevelkedő gyermekek, utógondozott fiatal felnőttek érdekképviseleti tevékenységekbe való bevonása, valamint a velük való közösségépítés volt, több témakör - a gyermekek jogai és az internetbiztonság, a kirekesztés és a gyűlöletbeszéd - mentén. A projekt három fő tevékenységre összpontosított: a nevelőszülők, valamint ezzel párhuzamosan gyermekek és utógondozottak csoportos képzésére, végezetül pedig egy záró fórumra került sor az érintettek és tágabb környezetük bevonásával.
 • A Profilantrop a Kultúrantropológia Társadalmi Hasznosításáért Egyesület miniprojektje keretében fogott közösségi munkába a közösségszervezés módszertanának alkalmazásával. A program célja a Belső-Angyalföldi lakóközösség megszervezése és informális csoporttá alakítása volt, annak mentén, hogy közös válaszokat találjanak helyi problémákra, a lakáskörülmények, az energiaellátás és -felhasználás körülményeinek javítására, és hogy mindezt egy közös érdekképviselet jussanak el. E törekvések elérése érdekében az egyesület rendszeres közösségi találkozókat kezdeményezett és szervezett. A projekt során erősödtek a kapcsolatok a helyi lakók között, és felszínre bukkantak olyan ügyek, amelyek másként nem váltak volna közös gondolkodás tárgyává.
 • A Zöld Fiatalok Egyesület pécsi projektjének célja a társadalmi különbségek csökkentése, és a bevont állami gondozásban lévő gyerekek társadalmi szerepvállalásának elősegítése volt. A program során egy ételosztási akciót sikerült közösen megvalósítanunk; a bevont önkéntesekkel előzetesen személyes találkozót kezdeményeztünk valamint felkészítést tartottunk nekik. A közös főzéssel egy időben egy új közösségi hálózat létrehozása is elkezdődött; emellett az érdeklődők és az önkéntesek szakmai tájékoztatást kaptak olyan témákban, mint például hogyan lehet olcsó és egyben egészséges étrendet összeállítani, vagy miért van jelentősége a környezettudatos életmódnak.

***

Önkénteseink, aktivistáink, tagjaink és partnereink nélkül ezek a tevékenységek nem valósulhattak volna meg. Mindannyiuknak köszönjük!