MÉLTÓ MEGÉLHETÉS

LMBTQ emberek és szegénység

Amiről keveset hallunk...

2017. április 06. - MSZEH_HAPN

2015-ben, közösségszervező képzésünk után kezdtünk egyre gyakoribb együttműködésbe a Budapest Pride-dal, szerveztünk képzést, rendeztünk fórumot közösen. Az ok, hogy mindnyájunk számára érzékelhető: a szegénység olyan teher, ami alapvetően meghatározza az érintettek életét, és még jobban nyomja a vállat, ha a hátrányok más formáival együtt jelentkezik.

Ilyen például a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek életében mindennap jelen lévő  kirekesztés és félelem. Számtalan LMBTQ fiatal kénytelen  titkolózni akár a saját családján belül is, attól tartva, hogy kitagadják, elüldözik otthonról. Sajnos ez a félelem nem alaptalan, rengeteg ilyen eset fordul elő, különösen transznemű emberek életében; a szegénység, a hajléktalanság tehát ennek a közösségnek a tagjait is nagymértékben fenyegeti.

Azonban nemcsak a családi környezet jelenthet veszélyt; az LMBTQ embereknek a munkahelyi diszkrimináció is gondot okozhat. A Háttér Társaság e témában végzett on-line felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 43%-a volt már olyan helyzetben, hogy három hónapnál hosszabb ideig nem talált munkát, közöttük nagyon magas a transznemű személyek aránya. (A kutatás ITT érhető el.)

Ha egy LMBTQ embert munkahelyi diszkrimináció ér, segítségért a Háttér jogsegélyszolgálatáhoza Transvanilla jogsegélyszolgálatához vagy a TASZ-hoz fordulhat.

A Budapest Pride 2015 óta foglalkozik többszörösen elnyomott, például roma, jövedelmi- és lakásszegény, fogyatékkal élő LMBTQ emberekkel. Velük munkacsoportokat indított a szervezet, és különböző kapmányokban működtek együtt:
https://www.youtube.com/watch?v=32a0fLT60CQ
https://www.youtube.com/watch?v=bZvdky777sA

Partnerszervezetünkkel együtt valljuk: a kirekesztésmentes élet és a méltó megélhetés mindenkit megillet!

 

Fotó: Budapest Pride logó 

A bejegyzés trackback címe:

https://meltomegelhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4012406697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása